Posts Tagged ‘personvern’

GPS-sporing av barn er ikke greit

12. mai 2016

Barneombudet skriver: «Ny teknologi gir foreldre store muligheter i å krenke barns privatliv. Barneombudet anbefaler å ikke GPS-spore små og store barn. Det beste verktøyet en kan bruke for å skape trygghet er tett dialog og oppfølging.

Med jevne mellomrom dukker det opp tjenester som gir foreldre mulighet til å GPS-spore barn.

Alle barn skal få lov til å ha hemmeligheter. Det gjelder enten om de er 5 år eller 16. Kanskje svinger de innom kjæresten på veien eller går på epleslang. Dette er en helt naturlig del av det å vokse opp.»

Les blogginnlegget til seniorrådgiver Thomas Wrigglesworth her

Digital kompetanse er en forutsetning for barnehagens arbeid

11. mars 2016

stmeld19Stortingsmelding nr 19 (2015-2016) Tid for lek og læring — Bedre innhold i barnehagen kan leses fra ulike ståsted. Jeg er interessert i om meldingen berører den teknologiske utviklingen i samfunnet generelt, og om teknolog vil ha en plass i fremtidens barnehage?

Innledningskapittelet er tydelig på at barnehagesektoren ”skal utvikles i takt med de endringer som skjer i samfunnet og de behov som dagens og fremtidens barn og småbarnsforeldre har. Barnehagens innhold utvikles i lys av at vi nå står overfor en ny tid.” Endringene som følge av den teknologiske utviklingen blir omtalt, og at det teknologiske og digitaliserte hverdagslivet i stor grad preger barns liv.

Regjeringen ønsker å realisere ambisjonene i barnehage­lov og rammeplan, og da er det helt nødvendig at ansatte har riktig kompetanse. Barnehagemonitoren fra IKT-senteret, som ble lansert i går, viser jo med all tydelighet at det er et stor behov for digital kompetanse hos barnehagepersonalet. Så når stortingsmeldingen sier at ”Endringene i rammeplanen og økte ambisjoner for barnehagens innhold og barns utbytte av å gå i barnehagen, vil ytterligere øke behovet for påfyll av kompetanse for alle grupper ansatte i barne­hagen”, så får vi tro at det blir satt flomlys på det digitale kompetansebehovet.

Meldingen peker på at det er ”et gap mellom kompetansebehovet og den kompetansen som er tilgjengelig i mange barnehager. Endringene i rammeplanen og økte ambisjoner for barnehagens innhold og barns utbytte av å gå i barnehagen, vil ytterligere øke behovet for påfyll av kompetanse for alle grupper ansatte i barne­hagen.” Dette gjelder kompetanse på mange områder, og selvfølgelig også på det teknologiske.

For at barn skal utvikle et positivt forhold til det å lære, må læringssituasjonen oppleves som meningsfull og knyttes opp til barnets tidligere erfaringer og forutsetninger.” Og de fleste barn bringer med seg noen teknologiske erfaringen hjemmefra. “Kommunikasjon, samhandling og undersøkende og eksperimenterende læringsformer bidrar til å motivere, aktivisere og engasjere barna”, og ulike aktiviteter med bruk av digitale verktøy hører etter manges mening inn under dette.” Og det trengs ”Inspirerende og kompetente ansatte som responderer på barnets spørsmål og som engasjerer seg i barnets interesser, stimulerer barnet til videre utforskning og læring.”

Og her er vi tilbake til mitt hovedpoeng: det store behovet for digital kompetanse hos barnehagepersonalet. Flere undersøkelser har pekt på det gjennom årene. Kanskje vil det skje noe nå som meldingen sier at ”Digital kompetanse er i dag en forutsetning for å delta i ulike former for læring og utdanning og for å delta aktivt i samfunns- og arbeidsliv. Ludvigsen-utvalget løfter digital kompetanse både som en tverrfaglig kompetanse, og som en del av fagkompetansen i mange fag. Bruk av IKT i barnehagen skal støtte opp om barns læreprosesser og bidra til å oppfylle rammeplanens føringer for et rikt og allsidig læringsmiljø for alle barn. Å være en kritisk og reflektert IKT-bruker i en digital verden er en helt sentral kompetanse i dagens samfunn og må være et perspektiv som følger barnehagens arbeid. Rammeplanen skal omtale barnehagens ansvar for å legge til rette for at barn kan utvikle digital dømmekraft.”

Meldingen peker også på at nye teknologiske muligheter er blant sentrale utviklingstrekk ”som ikke bare kan håndteres med kunnskap og kompetanse. Det kreves også et ver­digrunnlag som rettesnor for mange av de valgene som hver og én må ta. Derfor er barneha­gens og skolens verdigrunnlag viktig i møtet med samfunnets mange og sammensatte utfordringer.” Og flere steder blir nødvendigheten av å behandle personopplysninger forsvarlig og ivareta barnas personvern, tatt opp.

Dokumentasjon blir selvsagt omtalt i meldingen. Bruk av dokumenta­sjon ”er viktig som utgangspunkt for endringsar­beid. Endringsarbeid i barnehagen kan styrkes gjennom refleksjon og diskusjoner blant personalet.” I denne sammenheng er det kanskje nødvendig å se nærmere på hva som skjuler seg bak begrepet pedagogisk dokumentasjon som mer enn 90 prosent benytter seg av når barnehagen skal kartlegge barnas utvikling og trivsel (ref. Gulbrandsen, L. og Eliassen, E., 2013, som er referert i meldingen). Både digitalkamera, og kamera i smarttelefoner og nettbrett, blir brukt hyppig i dokumentasjon. Da må være av interesse å vite om det er det enkle og aktuell som utløser et bevisstløst behovet for å ta alle disse bildene, eller om bildene faktisk blir brukt til diskusjon og refleksjons blant personelte og dermed bidrar til å utvikle den norske barnehagen @konservativ

Bla både i bøker og på brettet

6. mars 2016

«Dobling av nettbrett i norske barnehager, men pedagogene mangler kompetanse. Viktig for lek og læring mener noen, mens andre vil ha barn til å bla i skikkelige bøker, ikke scrolle», står det i ingressen til NRK Ytring. Hør diskusjonen på NRK Ytring fra tidligere i dag med Marianne Undheim fra Kleppe friluftsbarnehage, Merethe Foss fra Fossegrenda barnehage, Mari Rise Knutsen fra Eventyrbrua Steinerbarnehage og Lene Karin Wiberg fra IKT-senteret.

Og når det gjelder kompetanse: Digital Arena Barnehage (DAB) fortsetter med nye konferanser i mars 2o17.  Følg DAB på Facebook også.

Safer Internet Day 2016

12. januar 2016

SID2016Safer Internet Day 2016 foregår 9.-10-februar. Det blir satt søkelys på mange og ulike tema som handler om det å gi barn og unge en trygg og god digital hverdag. Hva gjør hver av oss, og hva kan vi gjøre,  for at nettet skal bli et bedre og tryggere sted for barn og unge?

Du kan delta på hovedprogrammet og på ulike workshops og aktiviteter i regi av Trygg bruk-nettverket. Sjekk programmet og meld deg på!

 

Småbarn, foreldre og nettvett

15. desember 2015

skjermbrukEn veileder som gir småbarnsforeldre råd om de aller yngste barnas skjermbruk ble lansert i går.  Småbarn og skjermbruk – en god start gir foresatte med barn i alderen 0-6 år råd og tips til å treffe gode valg for sin familie når det gjelder bruk av skjermer. Som digitale mediebrukere fortjener også yngre barn å bli tatt på alvor.

Småbarn og skjermbruk – en god start blir sendt ut til alle helsestasjoner i Norge. Dette er første gang helsestasjonene blir invitert til å bidra til barn og foresattes skjermvett. På helsestasjonen sitter mange foresatte til barn i alderen 0-6 år og venter. Mange har spørsmål om småbarn som mediebrukere. Veilederen gir råd og tips til foresatte for de aller yngste barna – de mellom 0 og 6 år.Hvordan kan foreldre for eksempel gi de minste barna en god start med internett, mobil og tv? Og hvilke innstillinger kan man gjøre på nettbrett og mobil?

Også personalet i barnehagen skal være digitale rollemodeller. Det er nyttig å kjenne til veilederen, og sette seg inn i innholdet, og ha den som bakgrunn når barnehagens arbeid med digitale medier diskuteres med foreldre.

Småbarn og skjermbruk – en god start! består av en kort og en lengre veileder. Du kan bestille noe av materiellet – mens den lange veilderen kun er digital.  For mer informasjon – ta kontakt med Barbro Hardersen eller Berit Andersen

Veilederen er forøvrig laget i et samarbeid mellom følgende organisasjoner:
Redd Barna
Barnevakten
Foreldreutvalget for barnehager (FUB) 
Medietilsynet Trygg bruk
IKT-Norge
Sintef
Forbrukerombudet
Unicef
Slettmeg.no 

 

DU bestemmer

12. november 2015

Du bestemmer er Norges mest brukte læringsressurs for å lære opp barn, unge og voksne i personvern og digital dømmekraft. Du bestemmer drives i samarbeid mellom Senter for IKT i utdanningen og Datatilsynet.

superetterforskerUnder fanen Yngre barn finner du aktuelle hjelpemidler for barnehagen. Alle ressursene kan lastes ned og skrives ut:

  • Superetterforskerne som er en digital kompetansepakke for bruk av IKT i barnehagen. Superetterforskerne er beregnet på barn i alderen 4-9 år ( og voksne).
  • Trygg på nett med Donald Duck der barn og voksne kan utforske og løse oppgaver for å lære om en trygg og spennende digital hverdag. Heftet er beregnet på barn i alderen 4-9 år ( og voksne).
  • Frida og Felix lærer nettvett der du kan lære hva det er lurt å gjøre når du får en mystisk epost i innboksen og om det nye, spennende nettspillet egentlig gratis. Opplegget er beregnet på  barn i alderen 6-9 år ( og voksne).
Ellers er artikler, historier fra virkeligheten, filmer og diskusjonsoppgaver på sidene for eldre barn og ungdom. Dette stoffet kan også være nyttig for voksne som trenger å øke sine digitale kunnskaper.

Forslag til endringer i barnehageloven

20. november 2014

kufKunnskapsdepartementet har lagt fram forslag til endringer i barnehageloven. Forslagene omfatter blant annet presisering av barnehagens adgang til å arbeide med dokumentasjon og vurdering, og klarere grenser for behandlingen av personopplysninger. Høringsfristen er satt til 19. januar 2015, og du finner høringsbrevet og opplysninger om høringsinstanser her.

Barnehagens arbeid med dokumentasjon og vurdering handler om å få kunnskap om hvordan det pedagogiske tilbudet bidrar til å gi det enkelte barn og barnegruppen støtte i deres utvikling og læring. Høringsnotatet konkretiserer ikke barnehagenes arbeid med dokumentasjon og vurdering. Det anbefales at en nærmere konkretisering og utdyping av omfang, metode og verktøy bør gjøres i den kommende revideringen av rammeplanens del 3.

Ut fra hensynet til både barnas og foreldrenes personvern er det avgjørende at barnehagene vet hvordan de skal behandle opplysninger som kan knyttes til enkeltbarn, står det i høringsnotatet. Og utilstrekkelige eller manglende rutiner for behandling av dokumentasjon er en risiko for personvernet. Det pekes på at barnehagene gjennomgår en digitalisering og at nettbaserte digitale løsninger både i kontakten med hjemmet og for pedagogiske formål er tatt i bruk. Når flere opplysninger om barna lagres digitalt er også spredningspotensialet blir større. Derfor er det viktig at barnehageeier er seg sitt ansvar bevisst når det gjelder informasjonssikkerhet, og god forståelse og kunnskap om behandling og sikring av personopplysninger vil redusere risikoen for krenkelser av personvernet til både ansatte, barn og foreldre. Departementet vil derfor omtale hovedprinsippene for behandling av personopplysninger i kommende reviderte barnehagelov.

En kan merke seg at barnehageeier er behandlingsansvarlig selv om eier setter bort det daglige ansvaret til andre. Eier må derfor sørge for å ha rutiner som sikrer at personopplysningslovens krav blir fulgt og at at den med det daglige ansvaret får tilstrekklig opplæring og kompetanse. I høringsnotatet kan du lese mer.

Personvern i barnehagen

4. september 2014

persovern rappI juli kom Datatilsynets rapport om personvern i barnehager og skole.

Det blir lagret store mengder opplysninger om barnehagebarn og elever. Dette er et felt med personvernmessige utfordringer, men der aktørene selv ønsker bedre retningslinjer og opplæring . Barnehagene trenger gode rutiner, god informasjonssikkerhet og ikke minst en gjennomtenkt holdning til hvordan personopplysninger skal behandles. Du kan lese mer, og laste ned rapporten, her.

Frokostseminar om bruk av bilder

12. mars 2014

IKTfrokostIKT-senteret inviterer til nytt frokostseminar. Denne gang om bruk av bilder i barnehagen.

Tid:          Torsdag 27. mars klokka 09.00-16.00

Sted:        Senter for IKT i utdanningen, Fritjof Nansens plass 7, Oslo

IKT-senterets arrangement er populære. Frokostseminaret er gratis, så hvis du vil ha plass bør du melde deg på snarest!

To hefter om blogging og kreativ bruk av digitale verktøy

16. januar 2014

darre-blogg

Cathrine Darre jobber i Myrertoppen barnehage, og foreleser om sine digitale erfaringer. Nå har hun skrevet Blogg som digitalt verktøy og Kreativ bruk av digitale verktøy. Det er praktikeren som skriver om sine erfaringer, og Darre er raus med å dele.

I Blogg som digitalt verktøy forteller hun hvordan en barnehageblogg kan brukes til å dokumentere barnehagens praksis og fungere som etdigitaltarkivskap. Heftet gir tips om ting det er nødvendig å diskutere før barnehagen starter å blogge, og hvordan det kan være lurt å organisere innholdet på bloggen. Det tar for seg viktige etiske hensyn som hva du må tenke gjennom før du publiserer bilder på nettet, det tar opp personvern og viser eksempler på hvordan man kan formidle hverdagshistorier.   Og det gir mange eksempler på hva Darre har blogget om, og hvordan.

darre_kreativ

Kreativ bruk av digitale verktøy viser Darre hvordan digitale aktiviteter kan settes inn i en pedagogisk sammenheng, og skriver om danning, utforskning, lek og læring. Hun knytter digitale aktiviteter til alle de sju fagområdene i rammeplanen. Boka omtaler sammenhenger mellom moderne og mer tradisjonelle verktøy, og omtaler nettbrett og app-er.

Erfaringene til Darre kan danne utgangspunkt for diskusjoner i personalegrupper. Det finnes ikke én riktig løsning på digitalt arbeid, men heftene  bør være til inspirasjon  for alle som er i gang eller står på startstreken til å blogge eller starte med digitale aktiviteter.

Heftene mangler teoretisk tilknytning. Det må leseren finne i annen litteratur, for eksempel Jæger og Torgersen (2012) og  litteratur som finne her. Jeg savner dessuten  oversikt over referansene som finnes rundt i heftene.


%d bloggers like this: