Kreative, produktive og kritiske innfallsvinkler

emuDanmarks nye pedagogiske læreplan for dagtilbudet trådte i kraft 1. juli 2018. Dagtilbudet, eller barnehagen, skal fremme barns trivsel, læring, utvikling og danning gjennom trygge og pedagogiske læringsmiljø der leken har en grunnleggende plass.

Læreplanen sier blant annet at den danske barnehagen skal gi barn medbestemmelse, medansvar og forståelse for og erfaring med demokrati. Som et ledd i dette skal barnehagen bidra til å utvikle barns selvstendighet, evne til å inngå forpliktende fellesskap og samhørighet og med og integrering i det danske samfunnet.

Danning, likestilling og demokrati skal være en del av den daglige pedagogiske praksisen, og barna skal medvirke og ha innflytelse på utformingen av aktivitetene i barnehagen uansett bakgrunn, kjønn, alder og kultur. Barnehagen skal fremme barns danning. Innholdet skal være meningsfullt, utfordre barnet og ta hensyn til barns måter å forstå og handle på. Barnet blir sett på som en aktiv deltager som forankrer verdier og kunnskaper i egen personlighet og som rettesnor for å orientere seg og handle som et hensynsfullt, kritisk, demokratisk menneske i en digitalisert og global verden.

Og blant de mange elementene som inngår i barnehagens læringsmiljø er de digitale verktøyene. Gjennom en lekende og eksperimenterende tilnærming kan barna møte ulike teknologiske verktøy som gir dem mulighet til å utvikle kreative, produktive og kritiske innfallsvinkler til bruk av ulike teknologier.

De tre skandinaviske landene er dermed ganske enige om at barnehagen skal bidra til at barn opplever utforskende og kreativ bruk av teknologi, og får støtte til å utvikle seg til kritiske og ansvarsfulle borgere i et digitalt samfunnet.

Läroplan for förskolan
Rammeplan for barnehagen
Digital praksis i barnehagen (Udir)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: