I fokus: digital dømmekraft og personvern

paragraf2Nytt barnehageår byr på nye muligheter og noen utfordringer. Nettstedet barnehage.no hadde for eksempel i sommer et oppslag om ansatte i en barnehage som brøt tre paragrafer i barnehageloven i sin omtale av barn og foreldre på Messenger/Facebook.

Personalet har ansvar og plikter både mens de er i barnehagen, og når de har lukket porten til barnehagen bak seg. Personvernet gjelder på Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter og andre sosiale medier også. Ansatte kan ikke dele hvilke som helst tanker, opplevelser eller foto fra barnehagen med hverandre eller andre. Hvis noen tar opp situasjoner der personer kan identifiseres, risikerer vedkommende å bryte taushetsplikten som er nedfelt i barnehageloven (KD, 2005) eller overskride andre paragrafer i loven slik det vises til i opplaget på barnehage.no.

I følge rammeplanen (KD, 2017) skal personalet utøve digital dømmekraft når det gjelder informasjonssøk, ha et bevisst forhold til opphavsrett og kildekritikk og ivareta barnas personvern. Det nødvendig å se nærmere på verdier og holdninger som finnes i barnehagen. Styrer må sørge for at hele personalet er med og reflekterer rundt etiske problemstillinger, og at alle kjenner til plikter og rutiner som samsvarer med personopplysningsloven (JD, 2018).

iktplan.no finnes et nettkurs i digital dømmekraft. Målgruppe er styrere og pedagogiske ledere. Ved hjelp av iktplan.no kan ansatte i barnehagen utvikle sin profesjonsfaglige digitale kompetanse og dermed støtte opp under barnas gryende digitale ferdigheter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: