Nytt personvernregelverk

GPDR
Fra mai 2018 har Norge et nytt personvernregelverk, GDPR, som står for General Data Protection Regulation. Kort sagt gir regelverket virksomheter nye plikter og enkeltpersoner nye rettigheter. Personvernet er styrket, og bedrifter har begrenset mulighet til å samle inn data om oss som ikke er nødvendig for dem.

De nye reglene skjerper til å informere personer når personopplysninger som fødselsnummer, bilder, adresse og så videre blir registrert, og det er grunnen til at det dumper inn e-poster som ber oss bekrefte at vi for eksempel fortsatt vil motta nyhetsbrev fra aktuell avsender.

Personvern omfattes av et stort og omfattende regelverk. Datatilsynet har laget noen korte veiledere som oppsummerer hva de nye personvernreglene betyr for hver enkelt av oss. Veilederne kan lastes  ned som pdf-fil.

Barnehageeieren har riktig nok det overordnede ansvaret for at barnehagen drives i samsvar med gjeldende lover og regelverk. Eieren må sørge for gode rutiner for hvordan personopplysninger håndteres og oppbevares, og sørge for at personalet er kjent med pliktene sine. Rutinene skal være i samsvar med gjeldende personopplysningslov (2000, §§ 8–17), og med den nye loven som ble vedtatt av Stortingets mai.

I statsråd 15. juni ble det besluttet at den nye personopplysningsloven skal tre i kraft samme dag som beslutningen som innlemmer forordningen i EØS-avtalen trer i kraft, sannsynligvis i løpet av juli måned.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: