Deling av bilder fra sommeravslutningen

paragraf2Hvilke regler gjelder for bildedeling på sosiale medier? I et oppslag på nrk.no Livsstil blir det hevdet at overraskende mange foreldre ikke har nettvett, og at mange ikke følger reglene i lovverket.

Deler man et bilde åpent på nett eller i lukkede grupper med andre foreldre, krever det samtykke fra foreldrene til barna som er avbildet.

I Åndsverksloven* (1961, § 45c) skilles det mellom portrettbilder og såkalte situasjonsbilder. Et portrettbilde skal man alltid ha samtykke til, mens et situasjonsbilde kan man publisere uten samtykke. Siden det kan være vanskelig å avgjøre om bildet er det ene eller det andre, bør man alltid må spørre foreldrene om lov. Noen barnehager har begynt med fotoforbud på arrangementer, for å unngå at foreldre tar bilder av andres barn. Og det er dessuten mange ulike grunner til at man ikke bør legge ut bilder av barn uten samtykke. Les mer på nrk.no Livsstil.

 

* Ny åndsverklov (2018) er ennå ikke sanksjonert av Kongen i statsråd. Det vil si at den ennå ikke kan kalle seg en lov, den har ikke fått dato og nummer, selv om den er ferdigbehandlet på Stortinget. Den vil trer i kraft når Kongen bestemmer.  I den nye loven gjelder § 104.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: