«I beste mening» vant internasjonal pris

ibeste_7x6Datatilsynet har vunnet en internasjonal pris for prosjektet «I beste mening» – om bilder av barn på nett». Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med IKT-senteret, og fikk stor oppmerksomhet da det ble lansert på Safer Internet Day. i februar.

I prosjektet ble det laget en ny  «I beste mening»-veileder for foresatte og de som jobber med barn om hvordan bilder av barn bør håndteres, at barn må få si sin mening når bilder tas og om hva som er lurt og ikke når det gjelder bilder. Det ble også  lansert en informasjonsfilm til bruk på foreldremøter og lignende, og en musikkvideo for barn i barnehagen.  Det ble sendt informasjon om det tilgjengelige materiellet til alle landets barnehager.

I begrunnelsen for prisen la juryen vekt på at innholdet kan deles og gjenbrukes av andre land gjennom creative commons, og at det var laget gode verktøy for flere målgrupper slik at mange kunne ta tak i utfordringene ved å dele bilder av barn på nett.

Dette var andre gang Datatilsynet laget en veileder om bruk av bilder. Jeg er jo litt stolt over å ha bidratt til at det for ni år siden ble laget en slik veileder om kjøreregler for fotografering og deling av bilder av barn i barnehagen. I 2008 kontaktet jeg Ove Skåra, nåværende kommuniksjonsdirektør i Datatilsynet, la frem min bekymring for manglende kunnskaper blant barnehagepersonalet om personvern og sikkerhet på Internett og ble  invitert til Datatilsynet for å diskutere saken nærmere.

Jeg la frem noen tilfeldige foto, funnet på åpne barnehagesider på nettet, som var av en slik slik karakter at jeg ønsket Datatilsynets syn på om slike foto var akseptable å publisere eller ikke. Alle fotoene var, etter tilsynets mening, klare brudd på personvernsbestemmelsen. Datatilsynet arbeidet med en veileder for skolen, men hadde ikke noen planer for noe tilsvarende for barnehagen enda. Mitt innspill satte fortgang i det arbeidet, og den første I beste mening-brosjyren ble presentert av Guro Skåltveit, nåværende senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet, på Klikk der! – konferansen i Oslo høsten 2008.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: