Vi kan ikke stå på stedet hvil

re2Teknologi er en del av hverdagen vår. Den skal verken dominere eller erstatte, men blande seg med andre språk. Og har man først 100 språk, ønsker man gjerne det 101 velkommen også, skrev Wallin (1987) om erfaringene med den digitale praksisen i Reggio Emilia.

For noen dager siden besøkte jeg Reggio Emilia-utstillingen Bordercrossing. Utstillingen skal vises flere steder i Sverige og første stopp er i Haninge kommun ca 25 minutter med tog fra Stockholm. Utstillingen ble åpnet av Vea Vecchi 6. september.

Boardercrossing har tidligere vært vist på Museum of Modern Art (MoMA) i New York. Den består av tekster, bilder, filmer mm fra prosjekter om møter mellom analog og digitale verktøy og uttrykk i ti barnehager i Reggio Emilia

I utstillingslokalet i Haninge er det dessuten laget et ateljé der kursdeltakere og besøkere kan prøve web-kamera, digitale mikroskop, ledlysbord og nettbrett for å utforske naturmateriale – og skape en digital natur.

I den tredje delen av utstillingen presenterer barnehagene i Haninge sine Reggio Emilia inspirerte prosjekter der digitale verktøy inngår som en naturlig del.

Jeg håper mange norske barnehagemedarbeidere, og deres ledere, tar turen til Haninge, eller andre svenske kommuner som visstnok skal ta i mot den i 2018. Hvis vi skal ta rammeplanens ord om digital praksis på alvor, kan vi ikke sitte igjen i gammeldags, instrumentell forståelse av teknologi. Vi må oppleve og prøve slik denne utstillingen tilbyr oss å gjøre. Man kommer ikke uberørt ut fra Bordercrossing. Den inspirerer, overrasker og setter tankene i gang om mange mulige aktiviteter som både kan støtte, utvide og utvikle prosjekter det jobbes med i barnehagene.

Pedagogikk er en foranderlig prosess i en foranderlig verden, skrev  Vecchi i  2002 i boken Theater Curtain: The Ring of Transformation. Derfor kan vi ikke stå på stedet hvil, men la det digitale potensial som denne utstillingen representerer bli et bidrag og en støtte til barnas spørsmål og tanker.

På bestemte dager er det mulig å besøke utstillingen på kveldstid. Det er mulig å delta på dagskurs med ulike tema, mens de 21 dagene som er avsatt til studiebesøk er alle fullbooked. Informasjon i utstillingen i Haninge kommun: http://haninge.se/bordercrossing

 

 

Én kommentar to “Vi kan ikke stå på stedet hvil”

  1. Bordercrossing i Örebro | Barnehageblogg om digital praksis Says:

    […] Utstillingen Bordercrossing, om analoge og digitale uttrykk i møter med naturen, fortsetter sin rundreise i Sverige. Utstillingen er tidligere omtalt her på bloggen. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: