Revidert strategi for kompetanse og rekruttering 2018–2022

temahefte iktRegjeringen har revidert kompetansestrategien for tilsatte i barnehagene. Den gjelder nå
for perioden 2018 – 2022. Dette blir gjort for å gjøre barnehagene bedre i stand til å møte kravene i den nye rammeplanen.

Et av temaene som barnehagen kan arbeide med er barnehagens digitale praksis. Det synes jeg er overraskende svakt uttrykt. Den nye rammeplanen krever riktignok ikke at alle barnehager skal ha en digital praksis, men det er nesten uforståelig at digital kompetanse likevel ikke blir tydeligere omtalt. Kartlegginger om digital kompetanse, og forskning om digital praksis, har ett entydig svar på hvordan god digital praksis i barnehagen kan oppnås, – nemlig ved at personalet utvikler sin profesjonsfaglige digitale kompetanse.

Barnehagemonitor 2015 (Jacobsen et.al., 2015) viste at cirka halvparten av dem som svarte på undersøkelsen, manglet kjennskap til lov og rett for å bruke ting de fant på nettet. Og at mange trengte hjelp til å vurdere om en kilde på Internett var troverdig eller ikke. Med alle de bildene som blir tatt, og med den utstrakte bruken av Internett som informasjonskanal i barnehagen, kunne strategien i det miste brukt noen ord på nødvendigheten av bevisstgjøre personalet om digital dømmekraft. Det er noe alle ansatte bør ha, enten de vegrer seg og er bekymret, er overentusiastiske eller utøver sin digitale praksis med et reflektert og kritisk blikk. Den siste gruppen har forhåpentligvis digital dømmekraft.

Regjeringen vil altså styrke den generell kompetansen til alle tilsatte i barnehagen, men ser ikke ut til å ofre stort på å gjøre for eksempel  bilde- og nettbruk til noe som foregår innenfor trygge rammer for barn, foreldre og personalet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: