Rammeplanen av 2017

KD_logoI dag har vi fått en ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver som trer i kraft 1. august. Etter en kjapp skumming av planen, med fokus på digital praksis og teknologi, synes jeg at planen på dette området er bedre enn utkastet. Mye av teksten bør nok leses med de teknologiske brillene på for å se sammenhengen med den digitale praksisen som har fått et eget underkapittel under  ”Barnehagens arbeidsmåter”. Etter min mening innebærer dette at personalet nå har et entydig ansvar for å også bruke digitale verktøy sammen med barna der slik bruk støtter opp om barns læreprosesser, og bidrar til å oppfylle rammeplanens føringer for et rikt og allsidig læringsmiljø for alle barn (s 16).

Koblingen mellom de ulike fagområdene og bruk av digitale verktøy er litt variert. Det er positivt at fagområdet ”Etikk, religion og filosofi”, som skal gi barn anledning til selv å formulere spørsmål, lytte til andre, reflektere og finne svar gjennom å samtale om og undre seg over eksistensielle, etiske og filosofiske spørsmål,  også skal til å legge grunnlag for kritisk tenkning og dømmekraft. Her er det vel ikke mulig å gå utenom den digitale dømmekraften som er nevnt på s 16.

Utdanningsdirektoratet skriver at en trykt utgave av planen blir send fra Udir til alle barnehager høsten 2017, samtidig som den blir tilgjengelig i digital utgave på udir.no. Implementeringen av den nye rammeplanen er et langsiktig og kontinuerlig arbeid som skal gå over lengre tid.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: