Mobilklokker til barn vekker diskusjon

dagsrevyenDagsrevyen hadde i kveld et oppslag om mobilklokke med innebygd GPS for barn. Den lå under mange juletrær i 2016.

Med en app på telefonen, kan foreldre følge med på hvor barnet til enhver tid hvor barnet er. Det høres trygt og forlokkende ut, men det er viktig å være klar over at slike klokker kan mer enn å fortelle hvor barnet er.

Det det ikke snakkes om, er at foreldre kan ringe opp barnet uten at barnet merker det. Dermed kan foreldre lytte til det barnet sier og det andre rundt barnet sier. I verste fall kan  foreldre følge med på samtalen som  foregår med barnet i barnehagen og på skolen. Her er det nødvendig å finne fram til noen kjøreregler for når klokken skal brukes både i skolen, og kanskje til og med i barnehagen.

Med jevne mellomrom dukker det opp tjenester som gir foreldre mulighet til spore barn. Våren 2016 var det mange medieoppslag om foreldre som sporet barn via GPS. Ny teknologi gir foreldre store muligheter til å krenke barns privatliv, skrev Thomas Wrigglesworth, seniorrådgiver hos Barneombudet.  Også Datatilsynet og Redd Barna har uttrykt skepsis mot slike tjenester.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: