Digital dømmekraft i barnehagen = vett, forstand og vanlig folkeskikk

var-lur2I beskrivelsen av digital praksis i utkast til ny rammeplan blir begrepet ”digital dømmekraft” nevnt tre ganger:
– Barnehagen skal snakke med barna om prinsipper for digital dømmekraft.
– Barnehagen skal utøve digital dømmekraft i bruk av digitalt innhold.
– Personalet i barnehagen skal utøve digital dømmekraft når det gjelder informasjonssøk, ha et bevisst forhold til opphavsrett og kildekritikk og ivareta barnas personvern.
Det virker som om noen har satt ”kaffen i halsen” av dette, særlig det første punktet.

Hva er egentlig digital dømmekraft? La meg vise til utkastet og fagområdet ”Etikk, religion og filosofi” der det står at ”Gjennom å samtale om og undre seg over eksistensielle, etiske og filosofiske spørsmål skal barn få anledning til selv å formulere spørsmål, lytte til andre, reflektere og finne svar. Slik skal barnehagen bidra til å legge grunnlag for kritisk tenkning og dømmekraft.” Jeg har ikke hørt noen som har reagert på begrepet dømmekraft her?

Dømmekraft handler rett og slett om å bruke vett og forstand og vise vanlig folkeskikk, enten vi møter folk ansikt til ansikt i den fysiske verden eller vi er på nettet.

For meg innebærer de tre punktene at når ”Barnehagen skal utøve digital dømmekraft i bruk av digitalt innhold” og ”Personalet i barnehagen skal utøve digital dømmekraft når det gjelder informasjonssøk, ha et bevisst forhold til opphavsrett og kildekritikk og ivareta barnas personvern” betyr det at personalet blant annet må ha tenkt gjennom hva barnehagen skal dele på nettet, hvilke foto personalet (sammen med barna) publiserer og hvordan personalet (sammen med barna) beskriver opplevelser i barnehagen. Det gjelder både om barnehagen har en egen nettside, skriver blogg eller bruker Facebook. Og at personalet er i stand til å skjelne mellom gode og dårlige nettsider når de (sammen med barna) surfer på nettet.

Dømmekraften må også tas i bruk før personalet presenterer nye apper og spill for barna. Personalet må spørre seg hvilke kvaliteter appen eller spillet har, i hvilken faglig sammenheng den/det kan brukes og hvordan den/det best kan brukes med de barna som er i gruppen nå.

Personalet har ansvar og plikter også når de har lukke porten til barnehagen bak seg. De kan ikke snakke med naboen om hva som helst som gjelder barnehagen på bussen på vei hjem, ei heller kan de dele hvilke som helst opplevelser fra barnehagen fritt på Facebook for eksempel. Begge steder gjelder både personvern og etikk.

Når ”Barnehagen skal snakke med barna om prinsipper for digital dømmekraft” krever det først og fremst at de voksne selv forstår hva digital dømmekraft innebærer og er i stand til å utøve slik dømmekraft. For noen kan det kanskje virke pretensiøst å skulle snakke med barn om prinsipper for digital dømmekraft, men hvis vi erstatter digital dømmekraft med nettvett blir det kanskje mer forståelig?

Når barnehagen bruker nettet sammen med barna, er det naturlig å snakke med barna om hva og hvordan vi deler opplevelser. De voksne må være mottakelige for barnas egne refleksjoner rundt det de har hørt om og selv opplevd på nettet. På den måten bidrar barnehagen til de kreative, nysgjerrige og lærevillige barnas digitale danning.  Barna utvikler gode holdninger til bruk av nettet og lærer noe om hva som er smart å gjøre når de er der. For eksempel at ikke alt som er på nettet er sant, at det er lurt å si stopp dersom noe rart dukker opp og få hjelp av en voksen. Bare et eneste klikk kan før både voksne og barn til et innhold  man ikke ønsker.

Barnehagepersonalet trenger god digital kompetanse. Mye kan læres på egen hånd. Ta for eksempel en nærmere titt på Superetterforskerne – en digital kompetansepakke for gjennomtenkt bruk av IKT i barnehagen fra IKT-senteret.  Og Småbarn og skjermbruk -en god start fra Medietilsynet gir både foresatte og barnehagepersonalet råd og tips til å treffe gode valg når det gjelder skjermbruk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: