Styrk den digitale kompetansen hos faglærerene i barnehagelærerutdanningen

thea_forstorrglassRapporten ”Barnehagelærarutdanninga. Tilbakevendende utfordringer og uprøvde muligheter”  ble overlevert Kunnskapsdepartementet i går. Rapporten viser blant mye annet at det mangler overordnet strategi for hvordan barnehagelærerutdanningene rundt om i landet skal styrke den digitale kompetansen hos studentene. Forståelsen av hva det innebærer å ha digital kompetanse for nåværende studenter og fremtidige barnehagelærere ser ut til å være sprikende. Rapporten synliggjør behovet for at faglærerne blir faglig oppdatert på det digitale området. Det finnes selvfølgelige noen unntak. Og de blir omtalt i rapporten.

”Følgegruppe for barnehagelærerutdanning” har utarbeidet rapporten. Den har fulgt implementeringen av rammeplanen for barnehagelærerutdanning av 2013. Den planen er tydeligere enn tidligere på at studentene skal få erfaring med å bruke digitale verktøy i profesjonssammenheng. Følgegruppen ser en styrket profesjonsrettet utdanning, den  ser ut til å ha blitt mer forskningsbasert og rekrutteringen til utdanningen har økt. Men følgegruppen ser også utfordringer og uprøvde muligheter, blant annet i forhold til det digitale feltet.

Når det gjelder å styrke den digitale kompetansen hos studentene sier rapporten at ”Forståinga av innhaldet i profesjonsfagleg digital kompetanse og digitale ferdigheiter ser ut til å vere sprikande i fagmiljøa. Feltet ser ut til å bli overlate til spesielt interesserte faglærarar som skal kvalifisere studenten. Vi vurderer også slik at planverket ikkje stiller særleg tydlege krav til den profesjonsfaglege digitale kompetansen som studentane skal oppnå”.  MangeI på digital kompetanse og interesse hos faglærerne ser ut til å være den største utfordringen.

Ikke spesielt overraskende for meg som lenge har vært opptatt av studentenes digitale kompetanse og bekymret meg over at barnehagelærerutdanningene ikke har sett ut til å ta det digitale  kompetansebehovet på alvor. For å realisere de digitalt intensjonene i planene er det nødvendig at faglærerne forstår at digitale kompetanse er en helt nødvendig kompetanse for barnehagelærere i dag, at faglærerne har nok digital kompetanse selv og er motivert for å støtte studentene i deres kompetanseutvikling. Det krever ressurser til opplæring av faglærerne slik at fine ord om digital kompetanse i planer blir omsatt til pedagogiske, digitale handlinger. Og i flere handlinger enn at studentene setter inn bilder i oppgavene sine og presentere historier fra praksis ved hjelp av program som photostory.

Faglærerne er forresten velkomne til å delta på konferansen Digital Arena Barnehage (DAB) 2017 i Bergen 14. mars, Oslo, 15. mars, Tromsø 16. mars, Stavanger 21. mars, Trondheim 22. mars eller Drammen 23: http://www.imtec.org/dab/program.html

Rapporten peker på at det digitale kunnskapsfeltet er i rask vekst og har stor oppmerksomhet knyttet til seg. Barnehagelærerutdanningene rundt om må derfor sørge for at et gjennomgående tema som digital kompetanse blir håndtert på en faglig forsvarlig måte, faglærerne må få mulighet til å øke sin kompetanse og utdanningen må i større grad gjøre seg nytte av den kompetansen som finnes i praksisfeltet.

Rapporten ”Barnehagelærerutdanninga. Tilbakevendende utfordringer og uprøvde muligheter” er utarbeidet av ”Følgegruppe for barnehagelærerutdanning” og kan leses her: http://blu.hib.no/wp-content/uploads/2016/10/Rapport-3.pdf

Én kommentar to “Styrk den digitale kompetansen hos faglærerene i barnehagelærerutdanningen”

  1. Tornerose sov i 100 år. Hvor lenge skal barnehagelærerutdanningen sove? | Barnehageblogg om medier og IKT Says:

    […] for dårlig digital kompetanse til tross for at utdanningen er mer profesjonsrettet enn før. Se bloggen 20. oktober og oppslag i […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: