Fra BØR til SKAL

I dag sendte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forslaget til ny rammeplan for barnehagen ut på høring. Barnehagens digitale praksis er styrket med eget underkapittel.

utkast2Barnehagens digitale praksis skal bidra til barnas lek, kreativitet og læring. Barnehagen skal gi barna mulighet til å bruke digitale verktøy til å utforske, leke, lære og undre seg. Det er ikke lenger et spørsmål  OM barnehagen skal ha en digital praksis eller BØR ha det. Nå fremgår det tydelig at dette er noe barnehagen SKAL gjøre. Og det var på tide.

Under fagområdene nevnes teknologi og digitale verktøy som materiell og utstyr som barnehagen skal. Personalet i barnehagen skal legge til rette for at barn utforsker, leker, lærer og selv skaper noe gjennom digitale uttrykksformer. Slik jeg forstår det gjelder dette alle fagområder, selv om teknologi og digitale verktøy bare er nevnt spesielt under noen fagområder.

I fagområdet ”Natur, miljø og teknikk” er teknikk erstattet med teknologi, og dermed er dette fagområdets ansvar for teknologi blitt mye tydeligere. Barna skal altså både få opplevelser og erfaringer i naturen og med teknologien.

Når barnehagen bruker teknologi og digitale verktøy, skal personalet være aktive og delta i barnas mediebruk. Personalet skal utforske bruken av de digitale verktøyene sammen med barna og vurdere det å bruke slike er hensiktsmessig.

Barnehagen skal også utøve digital dømmekraft både når det gjelder det digitale innholdet og når de søker informasjon via nettet. Her er det, etter min mening, et stort behov for opplæring og bevisstgjøring om opphavsrett, kildekritikk og personvern.

Mer om høringen og høringsutkastet her.

 

Én kommentar to “Fra BØR til SKAL”

  1. Dette mener de om ny rammeplan | Barnehagelærer.no Says:

    […] til å stille mye strengere krav til det digitale innholdet i barnehagen. Under overskriften “Fra BØR til SKAL” understreker hun at endringen er på høy tid. Samme tema kommenteres av Kristin Holte […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: