Å lære seg nye duppedingser

nrk_ytringI løpet av høsten kommer utkast til ny rammeplan for barnehagen på høring. Uansett hvilken plass digitale verktøy får der, kan vi ikke komme unna at vi lever i et samfunn der digital kompetanse etter hvert et blitt helt nødvendig i de fleste yrker.

I Aftenposten 5. august pekte Erna Solberg på at evnen til å omstille seg krever kompetanse og vilje til å ta i bruk ny teknologi. Å ta i bruk teknologi, enten administrativt eller pedagogisk, krever omstilling for mange i barnehagesektoren. I dag bruker nok de fleste teknologi i form av mobiltelefon, datamaskin, smart-TV, bilen er digitalisert og det er kjøleskapet også. Den største utfordringen i barnehagen er kanskje ikke å få barnehagepersonalet til å bruke digitale verktøy til administrative oppgaver. De kan bruke en datamaskin og skrive en tekst Word, søke etter informasjon på internett og lese og sende e-post.

Selv om mange er positive til å ta i bruk digitale verktøy i det pedagogiske arbeidet i barnehagen, er det også mange som synes det er et stort skritt å ta i bruk verktøyene i en pedagogisk sammenheng der barna er med. Funnene i Barnehagemonitor 2015 tyder på at mens det foregått en satsning på utstyr og tilgjengelighet av internett i barnehagene, har det ikke blitt satset i samme grad på kompetanseheving i pedagogisk bruk av digitale verktøy. Og at det er manglende kompetanse i den pedagogiske bruken av verktøyene som  begrenser bruken mest.

Erna mener også at det ikke er noen grunn til at en 55-åring ikke skal lære seg nye duppedingser eller nye måter å arbeide på. Også ”godt voksne” medarbeidere trenger og må være villige til å få påfyll av kompetanse.

Det er fremdeles nødvendig å styrke utviklingen av digital kompetanse i barnehagen. Da er det viktig med ledere både i barnehagen, og på eiernivå, som er villige til å bruke tid og ressurser på å skape kultur for å øke den digitale kompetansen hos medarbeiderne sine.

 

Én kommentar to “Å lære seg nye duppedingser”

  1. Lene Karin Wiberg Says:

    flott innlegg! Takk for «reklamen» -og et aldri så lite spark til noen som kanskje ikke leser blogg-innlegg for ofte. Du skulle fått det inn som en kommentar i papirutgaven i lokalavisene. Avisa Groruddalen har skremmende mye agurknyheter fortsatt 😉

    Sees imorgen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: