Selv om man er professor er man ikke spesialist på barnehage

Ok, Mandfred Spitzer, vi kan være enige i at overforbruk av medier ikke er det vi ønsker, men jeg tror ikke at det finnes et eneste  riktig svar på mediediskusjonen. Når jeg hører på Spitzer og Eevi Beck som er professor ved Institutt for pedagogikk ved UiO på Aktuelt på TV i dag, høres det ut som om småbarna ikke omgås annet enn teknologiske verktøy, at voksne er fraværende, at de aldri er ute i naturen eller beveger seg. Men det er jo ikke sånn i barnehagen.

Selv om man er professorer er man ikke ekspert på fagområdet IKT i barnehagen. Spitzer og Beck stiller seg i rekken av meningsfeller som ikke har brydd seg med å finne ut hva bruk av IKT i norske barnehager kan innebære.

Selvfølgelig skal norske barn oppleve naturen, klatre i trær og studere livet fjæra. De skal løpe og kjenne hjertet pumpe, og utforske klatreveggen. Barn skal prøve seg på mange kreative aktiviteter og lære å bruke mange verktøy, også de digitale. Og de skal gjøre det sammen med andre, ikke alene i en krok.

Med kameraet fanger barna opplevelsene i naturen og tar dem med til barnehagen. Fotoene hjelper barnet med å huske det de var med på og støtter barnet når det skal fortelle til de andre. Stolte barna lager sine egne sangbøker ved å tegne, skanne tegningene, synge sangene. Barn tar bilder av hverdagen sin og forteller historier ingen har hørt før. Ved hjelp av egne fortellinger, og figurer barna lager i papir eller leire, lærer de hva som skjer når de skaper en animasjonsfilm. Slik utvikler barn seg både sosialt, språklig, motorisk, kognitivt og emosjonelt.

Det er nødvendig å reflektere over digitale prosesser, og her er vi ved kjernene i diskusjonen om IKT sin plass i barnehagen: at personalet MÅ har digital kompetanse til å veve sammen tradisjonelle og nye teknikker og arbeidsmåter.

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: