Vi trenger mange stemmer

HumleVi trenger mange stemmer i diskusjonen om hvilken plass moderne teknologi og digitale verktøy skal i barnas liv i barnehagen. Vi vet lite om hvilke konsekvenser ved å bruke slike verktøy tidlig, og da blir det mye synsing. Man kan jobbe med innsikt eller uten. Det finnes eksempler på gode prosesser, men også på bevisstløs voksen bruk uten forståelse for etikk og personvern.

Diskusjonen fortsetter i Aftenposten. I dag skriver Simen Tveitereid at barn ikke mangler digital kompetanse, eller Bløffen om barns digitale kompetanse, som innlegget heter i nettavisen.

Jeg tror ikke barnehagepersonalet lar en fireåring bruke nettbrettet til å lage film om en humle for at barnet skal bli et dugelig menneske. Arbeidet med filmsnutten er kanskje en del av et miljøprosjekt, kanskje har barnehagen plantet noen blomster som humlen liker eller de går på besøk til noen som har en humleblomsterhage, sannsynligvis studerer barnegruppa humlen, de har funnet bilder av humler på internett, de tegner humler som besøker barnehagen, barn og voksne snakker og undrer seg sammen over hva humler kan enda så små de er, og hvor viktige de er for at vi skal få flere blomster og andre planter. Slik kan det å lage en liten filmsnutt sammen med vennene sine, ved hjelp av bilder og tegninger, støtte læreprosesser og bidra til å skape et allsidig læringsmiljø.

Bruk av disse verktøyene, som andre verktøy, må forankres i faglige begrunnelser. Der har barnehagen, eiere og Kunnskapsdepartement en jobb å gjøre. Det er ikke mulig å låse barnehageporten og stenge moderne teknologi ute.

Humlebildet er hentet fra: http://www.online.no/teknologi/humlenoekkel_for_humleobservasjoner.jsp

Stikkord:

Én kommentar to “Vi trenger mange stemmer”

 1. Cathrine Says:

  Han har noen poenger. Men barnehagene jobber da IKKE med målstyring og kompetansemål for treåringer og andre BHG barn. Det handelr om erfaringer, nye muligheter, kreativ bruk og fellesreferanser. For voksne derimot, så er det viktig da de forhåpentligvis får et kompetanseløft så det IKKE foregår bevisstløs tilnærming i barnehagen.

  Han blander eksempler fra min praksis i barnehagen, les humlefilm, med debatt som handler om digital kompetanse som en viktig faktor for barnehagebarn.

  Digitale verktøy i barnehagen handler om en av mange pedagogiske muligheter. Han blander litt med foreldres bruk på hjemmebane, kan ikke sammenlignes. Ofte settes digitale verktøy opp som motsetning til å komme seg ut – i barnehagen er barna ute på tur, klatrer i trær, på fjell, lager kongledyr osv. De bruker digitael verktøy til å finne mer ut om sopp, fugler, insekter man finner i skogen. Trekker interessen videre tilbake i barnehagen, mangfoldig av kreative aktiviterer og lek. Også med digitale verktøy.

  Barna er i barnehagen fem dager i uka, lengre enn mange foreldre er på jobb. De trenger mangfold, variasjon. Enkelte barn trenger også hjelp til å finne leken-. De trenger ro, hvile, omsorg, venner, herjelek, sporjakt i skogen, tegne, male og de trenger utfordringer m.m.

  Barnehagen er hypersosial, de trenger også å få gjøre ting i fred og ro. Men det undergraver ikke at de som allerede er for mye inne på privaten, kanskje er ennå mere inne forran skjerm. Desto viktigere at de lærer en hensiktsmessig tilnærming, og det vil si, at de får noen erfaringer i barnehage og skole. Det er ikke synonymt med digitale læringsmål for treåringer.

  Barnehagen er mangfold av aktiviteter og forskjellig type lek, og om barna er veldig opptatt av humler så skal vi faktisk vise dem såpass respekt at vi bidrar til å finne ut mere om dem. Så tilnærmingen handler om barna, interesser og nye muligheter.
  Det jeg har lest av artikkelforfatters meninger før tilsier at han ikke er spesielt optimistisk og positiv når det kommer til barnehager (Bok, hva skal vi med barn 2008) , så at han er skeptisk til innføringen av teknologi i en institusjon han allerede ikke har tro på er jo isolert sett forståelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: