Foreldre om småbarns mediebruk

medietilsynetHvert annet år kommer Medietilsynet med rapport om barn og unges bruk og opplevelser av digitale medier. Nylig la tilsynet blant annet fram «Foreldre om småbarns mediebruk. Foreldres syn på barns (1-12 år) bruk og opplevelser av medier» der ca. 2000 foreldre med barn i alderen 1 til 12 år har svart på barnas bruk av og opplevelser knyttet til PC, internett, mobil, dataspill og TV.

I løpet de siste årene er barn stadig yngre når de bruker medier for første gang. Siden mediebruken for de fleste barn starter hjemme, er foreldre er en viktig kilde til kunnskap om de yngste barnas mediebruk. Rapportene gir iet bilde av hvordan foreldre ser på barn mediebruk, og hvordan de styrer mediebruken.

Rapporten viser at barn i alderen 1-12 år bruker mest fritid på å være sammen med familien og treffe venner. Andre undersøkelser har vist det samme, for eksempel Småbarn digitale univers (2012). Myten om at teknologi dominerer barns liv er fremdeles en myte, ikke en sannhet.

Rapporten er mest interessant om skolebarns mediebruk. Den viser også at foreldres bekymring for  mediebruken øker med barnas alder. Mange foreldre oppgir at de har regler om hva barna kan gjøre på internett, og begrensninger i forhold til hvilke spill barna kan spille av dataspill.

Tilsynelatende  ser det ut til å være en relativt utbredt bruk av digitale medier i barnehagene. Det fremheves at  «Halvparten av barna bruker IKT-verktøy som PC/Mac, internett, dataspill og ulike læringsplattformer5, i skole eller barnehage» (s 10). Går en derimot inn i tallmaterialet ser en at foreldrene  oppgir at 17 % av barna i aldersgruppen 1-4 år og 65% i aldersgruppen 5-8 år bruker datamaskin (pc/mac) ofte eller av og til i barnehagen. De oppgir at 12 % av barna i aldersgruppen 1-4 år og ca 49 % i aldersgruppen 5-8 år bruker internett ofte eller av og til i barnehagen, og at  ca 9 % av barna i aldersgruppen 1-4 år og 30% i aldersgruppen 5-8 år spiller dataspill ofte eller av og til i barnehagen.

Når det gjelder nettbrett oppgir foreldrene at 20 % av barna i aldersgruppen 1-4 år og 21% i aldersgruppen 5-8 år bruker ofte eller av og til i barnehagen. Dette er en stor økning fra 2012, og nettbrettet er det mediet som ikke overraskende øker mest.

Både denne rapporten og «Barn og medier 2014 (9-16 år)» kan laste ned her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: