Ny doktoravhandling: Digital dannelse i barnehagen

mariannLDen 11. april disputerte Mari Ann Letnes ved Dronning Mauds Minne Høgksole, med avhandlingen “Digital dannelse i barnehagen”. I bedømmelseskommisjone satt professor Ola Erstad, Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Oslo, universitetslektor Anna Klerfelt ved Högskolan i Jönköping og førsteamanuensis Nina Scott Frisch, Seksjon for kunst og håndverk ved Dronning Mauds Minne Høgskole.

I en digital tidsalder er kunnskaper, ferdigheter og holdninger knyttet til bruk av digitale teknologi en sentral del av dannelsesprosessen. I og med den digitale teknologiens plass i forbindelse med barn og unges væren, er det viktig og interessant å undersøke hvordan barnehagen, som representerer startpunktet for det som omtales som livslang læring, kan inkludere bruk av informasjons og kommunikasjonsteknologi (IKT) i sin pedagogiske virksomhet. Inkludering av IKT gir anledning til nye former for pedagogisk arbeid, særlig med tanke på barns estetiske prosesser, skrive Letnes.

I forskningsprosjektet var aktørene i barnehagen, og deres dialoger og aktiviteter rundt digitale verktøy når disse ble brukt i prosjekter hvor multimodale medieprodukter ble skapt, i fokus.  Hensikten med forskningen har vært å bringe fram kunnskap om hvordan man kan legget til rette for barnehagebarns digitale dannelse gjennom deres produksjon av multimodale medieprodukter ved hjelp av digital teknologi.  Ved å løfte frem kunstpedagogikken, og dens fokus på estetisk erfaring, åpnes det opp for en pedagogisk praksis hvor ulike lag av erfaring knyttes til teknologien som verktøy og ikke som mål i seg selv. Når barn og pedagoger skaper kulturuttrykk sammen oppstår et rom for refleksjon og meningsskaping knyttet til form, innhold, teknikk og teknologi.

Du kan lese mer på Mari Anns blogg http://mariannletnes.com, og avhandlingen vil etterhvert bli tilgjengelig i trykt form.

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: