Barnehagen har digitale verktøy, men mangler en pedagogisk visjon.

annaklerfeltFinnes: Digitala verktyg för små barn. Sökes: En pedagogisk vision er skrevet av Anna Klerfelt i ‘Pedagogiska magasinet’. Tittelen skulle jeg gjerne ha funnet på selv, for den beskriver godt den digitale situasjonen i barnehagene i Norge også. Barnehagene har noen digitale verktøy, men mangel på pedagogiske visjoner knyttet til bruken av dem, fører til at mange barnehager går i ring og repeterer digitale aktiviteter i stedet for å komme  videre.

I artikkelen viser Klerfelt til det europeiske forskningsprogrammet Steps som blant annet har vist at bruk av IKT har betydning for barns læring på flere områder, og at bruk av IKT har en positiv innvirkning på barns deltakelse, motivasjon og engasjement. En vanlig innvending, som jeg også møter i Norge, er at personalet mangler tid for å sette seg ned med hvert enkelt barn. Klerfelts feltstudier i svenske barnehager viser at det finnes gode muligheter for å arbeidet samlet med hele barnegruppen, og gir  flere eksempler på det. For at pedagogene skal kunne arbeide med IKT måtte barnehagene gjøre omfattende endringer. Når noe nytt kommer til, må noe annet bort. Endringer krever at eier, ledelse og personalet tar noen valg.  Det er nødvendig å gjøre slike vurderinger for å gi plass til nye og andre kunnskaper enn de kunnskapene barn trengte for flere tiår tilbake, skriver Klerfelt.

IKT må være integrert i et pedagogisk innholdet for å kunne bidra til pedagogisk fornyelse. Og det er det sjelden i Sverige, slår Klerfelt fast. Og sånn er det også i Norge, tror jeg. Step-studien peker på én viktig årsak til at barnehagepersonalet ikke bruker IKT i større grad: det mangler en pedagogisk visjon. Ikke bare hos dem som jobber i barnehagen, men også å det utdanningspolitiske nivået. Steps-studien anbefaler beslutningstakere å utvikle den pedagogiske visjonen, forbedre etter- og videreutdanning og  sikre  at alle har lik tilgang til utstyr og digitale læreressurser.

Dette er jo ikke noe nytt for oss som har holdt på en stund, men har norske beslutningstakere fått dette med seg? Nå, med revisjonen av barnehagens rammeplan og innføring av ny banehagelærerutdanning, er tiden overmoden for å ta slike forhold på alvor l i Norge også, spør du meg.

Stikkord: , ,

2 kommentar to “Barnehagen har digitale verktøy, men mangler en pedagogisk visjon.”

  1. Margrethe Jernes Says:

    Godt du sier at dette vet vi jo fra før, Nina 🙂 Ettersom jeg husker har du poengtert betydningen av den profesjonelle barnehagelæreren i arbeid med IKT fra du tok fatt på dette.Også min avhandling viste det didaktiske spenningsfeltet mellom mål, innhold og metode når det kommer til bruk av digitale verktøy, i tråd med Grepperuds oversikt over IKT-optimisme og IKT-realisme.

    • NinaB Says:

      Så får vi håpe at de som sitter på penger og prioriteringer også forstår at digital kompetanse er viktig i barnehagen også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: