Barnehagens ansatte KAN arbeide med digitale verktøy

KD_kompetanseplan_2013Kunnskapsdepartementet  har lansert sin nye kompetanse- og  rekrutteringsplan. Denne  gangen heter den Kompetanse for framtidens barnehage Strategi for kompetanse og rekruttering 2014-2020. Kompetansestrategiene skal alle ansatte i barnehagen mulighet til å øke sin kompetanse og den angir ulike aktørers roller og ansvar.

Fire tematiske satsingsområder skal gi en overordnet føring og en retning for barnehagenes arbeid med kompetanseutvikling, samtidig som det skal være rom for lokale behov og tilpassninger. Satsningsområdene er :

  • pedagogisk ledelse – barnehagen som lærende organisasjon
  • danning og kulturelt mangfold
  • et godt språkmiljø for alle barn
  • barn med særskilte behov.

Det understrekes at barnehagen skal være en lærende organisasjon der det foregår refleksjons- og læringsprosesser. ”Et kjennetegn ved en lærende organisasjon er at alle ansatte er engasjert i å skape og dele kunnskap om hvordan de best kan nå organisasjonens mål. I slike organisasjoner stimuleres de ansatte til å se ting på nye måter og kontinuerlig utforske hvordan man kan lære sammen”, heter det i planen.

Ett av områdene som barnehagens ansatte kan arbeid med er BRUK AV DIGITALE VERKTØY! Dette er vel første gang begrepet digitale verktøy er nevnt i en kompetanseplan, så det må vi se på som et fremskritt. Småbarn vokser jo opp i et helt annet medielandskap nå enn bare for noen få år siden. De forholder seg til medier på annen måte enn tidligere generasjoner gjorde, og gjør.  Økt bruk setter nye krav til barnehageansatte og øker behovet for å forstå mer om hvilke fordeler og ulemper teknologien byr på. Derfor må barnehagen prøve ut og evaluere, ikke vente til den utopiske dagen da vi har svar på utdaterte spørsmål.

Det er Senter for IKT i utdanningen som har rollen som initiativtaker, koordinator og informasjonsformidler når det gjelder integrering og bruk av IKT i lek, danning og læring i barnehagen, og i barnehagelærerutdanningen.

Stikkord: , , , ,

Én kommentar to “Barnehagens ansatte KAN arbeide med digitale verktøy”

  1. nolef Says:

    Reblogged this on Jarles tanker and commented:
    Spennende lesning:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: