Digitalt innhold utfordrer tradisjonell forståelse av hva barnehage skal være

nina-0513Nesten et år etter at jeg ble pensjonist skal jeg i dag takkes av ved min tidligere arbeidsplass Høgskolen i Oslo og Akershus. Siden jeg ikke har lagt inn årene helt enda, passer det godt at Institutt for barnehagelærerutdanning (BLU) holder et festseminar med tittelen «Digitalt liv i barnehageprofesjoner – hva nå? Hva skjer når digitalt innhold utfordrer tradisjonelle forståelser av hva barn og barnehage skal være.»

De som holder innlegg er blant de som har gått i front for informere om og studerer det digitale livet i barnehagene våre.  De har, på ulike måter, bidratt på flere Klikk der!-konferanser også, som planleggere og konferanseverter, og alle har forelest.

Førsteamanuensis Margrethe Jernes fra Universitetet i Stavanger disputerte i mars med avhandlingen Interaksjoner i digitale kontekster i barnehagen. Det er også tittelen på innlegget hennes i dag. Hun har studert samhandlingen mellom barn, og mellom barn og voksne, i lek og aktivitet i digitale omgivelser i barnehagen.  Margrethe og jeg jobbet barnehageIKT-prosjekt sammen (og sammen med Kari Wigstøl fra Universitetet i Agder) i barnehageIKT-ens spede begynnelse på 2000-tallet, og før rammeplanen av 2006 kom. Se for eksempel side 26 i denne rapporten.

Doktorgradsstipendiat Mari-Ann Letnes ved Dronning Mauds Minne Høgskolen i Trondheim tar for seg Digital danning i barnehagen. Barns meningsskaping gjennom produksjon av multimediale tekster. Jeg har hørte Mari-Ann på Klikk-der!-konferanser, og nå sist på NKUL-konferansen i Trondheim. Spennende å høre hvordan doktorgradsarbeidet utvikler seg.

Førstelektor Ida Margrethe Knudsen fra Høgskolen i Bergen vil  snakke om Til slutt var det de minstes tur! – IKT som ”rotbløyte” i norsk forskning og utdanning med røtter til barnehagene til slutt. Morsomt å treffe Ida i IKT-sammenheng for noen år siden, 35 år etter at vi tok ettårig dramautdanning og spilte oppsøkende-ute-barneteater i Bergen sammen som studentoppgave.

Og så kommer to av mine ”gamle” samarbeidspartnere fra bydel Alna, Anne-Lise Drægni og Unn Torill Fossum fra Linjen barnehage. De skal forteller om IKT i hverdagslivet, og det vet de mye om. Det var i Alna bydel jeg startet introduksjonen av IBMs KidSmart Early Learning i 2003, hos Peer Lohne i Haugen barnehage. Senere ble Linjen barnehage en viktig samarbeidspartner. Det  var aldri nei, verken i Anne-Lises og Unn Torills munn, når det gjaldt å stille opp i ulike sammenhenger og dele av sine erfaringer.

Og til slutt, kollega og doktorgradsstipendiat Tove Lafton ved HIOA skal snakke om “Digitale praksiser i barnehagelærerutdanningen – utfordringer og muligheter.” Her står fremtiden i sentrum.

Jeg gleder meg til en interessant dag!

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: