Digitalt demokrati

Barnehagen er som oppgave å forberede barna for et liv i mediesamfunnet, sier Karin Forsling som er doktorgradsstipendiat. Hun har sett nærmere på forskning på digital kompetanse i barnehagen. Den er begrenset og handler mest om stasjonære PC-er. Forskning på nettbrett og app-er henger etter og mange førskolelærere må gjøre sine egne erfaringer. Forsell sier at det fremdeles er mange som tror at IKT er ensbetydende med å se på film, spille dataspill og kanskje med et eggur som begrenser tiden.

Som i den norske rammeplanen, er den svenske læreplanen uklar og utelatende når det gjelder IKT og digital kompetanse. Det blir opp til den enkelte å tolke hva de uklare tekstene betyr. Både EU-parlamentet og OECD mener at digital kompetanse og kommunikative ferdigheter er nøkkelkompetanse i livslang læring. Men da må vi definere hva digital kompetanse er.

Forsell understreker, som mange før henne, at IKT er mye  mer enn å trykke på noen taster. Hun er bekymret for at det oppstår digitale skiller, og derfor må  förskolan gi alle barn likverdig utdanning og oppdra til demokrati, også på det digital området.

Forsel hevder at det i Sverige (og i Norge tror nå jeg) er mange førskolelærere som ikke tør eller ikke vil bruke IKT. Og det er heller ikke et krav i den svenske førskolelærerutdanningen (men blir fra 2013 tydeligere i den norske) selv om et positivt syn hos voksne er nødvendig for at verktøyene benyttes til noe nyttig.

Karin Forsling mener, som jeg selv har hevdet i mange år, at barnehagen må gå noen skritt videre og bana selv være utøvere og dokumentere sin hverdag. Forsell er også opptatt av ”medieleken” – barns lek med medier. Barn bruker karakterer fra film, tv, spill, serier, leker og bøker i rolleleken. Når voksne samarbeider med barn som blant annet produserer eget medieinnhold, får voksne innblikk i barnas kultur, sier Forsell og viser til dansk medieforskning.

Du kan lese intervjuet med Karin Forsell her.

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: