Growing Up in a Digital World

Farzaneh Moinian, ved Universitetet i Uppsala, har gjennomført en studie om hvordan 1 ½-3 ½ får tilgang til, og viser, et vidt spekter av ferdigheter med digitale teknologier hjemmet:  «Growing Up in a Digital World. An explorative study of toddlers’ access to and use of digital technologies at home».

Småbarna har mange verktøy rundt seg hjemme, men får ikke bruke dem på egenhånd. De blir imidlertid oppmuntret til å snakke med andre i familien via mobiltelefon, datamaskin med kamera og Skype. Når foreldre bytter til nyere utgaver f.eks. mobiltelefonen hender det at barna fr den gamme for å leke med. I leken blir  fjernkontrollen en mobiltelefon og mobiltelefonen en støvsuger. Barnas  lek og fantasi er full av digital teknologi, akkurat som hverdagen i familien er det.

Foreldre er bekymret fordi de har lest om teknologiens negative påvirkning på lek og fantasi. Men deres egen observasjoner støtter ikke slike utsagn. De viser derimot at småbarna er engasjert i økt kommunikasjon med familien, de deltar i sosiale og kulturelle rutiner i familien. Småbarna kan holde kontakt med mennesker som er viktig for dem uansett hvor de befinner seg sammen med famiien sin. Å bruke teknologi er ikke en ensom aktivitet.

Artikkelen er publisert i Norsk senter for barneforsknings tidsskrift Barn nr 3–4/ i 2011 som er et temanummer om bruk av digitale medier i barn og unges hverdagsliv. Digitale medier defineres bredt og innebefatter alt fra spill til mobiltelefoner.  Du kan lese sammendraget av artikkelen, om forfatteren og bestille nummeret her.

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: