Mer og bedre datautstyr kan fange tidstyver

Hva er tidstyver i en barnehage? En undersøkelse i bydel Alna har kartlagt tidsbruk og lett etter tidstyver. De viktigste tidstyvene fantes innenfor praktisk arbeid, møter og planlegging, og  rapportering og dokumentasjon. Det blir pekt på at rapportering er blitt mer tidkrevende fordi man bruker bilder. Bruk av bilder oppleves som svært verdifullt for foreldre og barn som snakker dårlig norsk, men det tar mye tid, blant annet fordi barnehagene har dårlig IKT-­utstyr.

Årsaken til at ­bruk av pc oppleves som problematisk, er sammensatt. Det handler dels om at
– det er vanskelig å få tid til å gå fra avdelingen
– det er få maskiner
– det tar lang tid å starte dem opp og
– at enkelte, i alle personalgrupper, synes det er vanskelig å bruke en pc.

Av rapporten framgår det at tidstyvene til en viss grad kunne fanges dersom det for eksempel  fantes flere og bedre pc-er og skrivere i barnehagene, og dersom  e­post ble gjort tilgjengelig på hjemme­pc og mobiltelefon.

Bakgrunnen for undersøkelsen var at bydelen registrerte en bekymring om at økt arbeidsmengde går utover tiden til barna. Undersøkelsen går inn i den bredere diskursen om kvalitet i barnehagene. Etter mange år med politisk søkelys på å oppnå full barnehagedekning, signaliserer myndighetene nå behov for ny kunnskap om kvaliteten på det som faktisk foregår i barnehager til daglig. Personalet anses som den viktigste faktoren for å sikre kvalitet. Her undersøkes personalet i et tidsbruksperspektiv. Du kan lese rapporten her

Stikkord: , ,

3 kommentar to “Mer og bedre datautstyr kan fange tidstyver”

 1. Peer Lohne Says:

  Mer og bedre utstyr er utvilsomt en tidstyvfanger. Jeg tror også at vel så viktig er en refleksjon rundt bruken av det som kalles billeddokumenatsjon. Utfra et tidsperspektiv, men kanskje enda viktigere opp mot hvordan det brukes som dokumentasjon og grunnlag for vurdering av barnehagens innhold i et kvalitativt perspektiv.

  • NinaB Says:

   Helt enig, Peer. Samtidig tenker jeg at barnehagene ikke må ramle av det digitale lasset når det gjelder utstyr heller.

 2. vindebrua og speilet | Neste drøm, part 1: BHG Says:

  […] seg selv, og verden. I min drømmebarnehage er barna med på alle aktiviteter; det fins ikke noe tidstyver for tid blir nytt med barn, og da er den ikke stjålet. (Tid til utvikling er heller ikke stjålet, […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: