En modernisert førskolelærerutdanning?

«Barnehagen har gjennomgått en revolusjon siden 2005 og nå har tiden kommet for å modernisere førskolelærerutdanningen. Vi er avhengige av å ha en relevant førskolelærerutdanning med høy kvalitet», sa statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland i dag. Hun offentliggjorde hvem som skal sitte i  utvalget som skal levere utkast til ny rammeplan.

Utkastet skal foreligge innen 15. oktober 2011. I tillegg skal utvalget levere forslag til faglige kjennetegn for ny førskolelærerutdanning og vedta nasjonale retningslinjer for de ulike programmene i førskolelærerutdanningen før 20. januar 2012 . Planlagt oppstart for den nye utdanningen er høsten 2012.

Rapporten fra evaueringen av førskolelærerutdanningen overså totalt den plassen IKT har i samfunnet vårt. Barnehagens rammeplan tar opp medienes betydning for barns hverdag, og peker på at personalet blant annet må bidra til at barna kan forholde seg nysgjerrig og kritisk til det som formidles gjennom mediebildet. Og personalet må stimulere barna til å iaktta og undre seg over teknologien, og sørge for at barna har tilgang til og tar i bruk teknologi. Til tross for dette har IKT som et pedagogisk potensial  langt på vei vært oversett i førskolelærerutdanningen. Og det til tross for at gjeldene rammeplan for utdanningen har relativt detaljerte krav til arbeidsformer, egenskaper og ferdigheter som skal utvikles gjennom utdanningen. Både oppøving av kritisk tenkning i forhold til kunnskaper og etiske spørsmål, medvirkning, estetisk utfoldelse og bruk av IKT nevnt. Alt dette har klar relevans til pedagogisk bruk av moderne medier, men uten å være omtalt i evalueringens hovedrapport.

Jeg ser  selvsagt optimistisk fram til at utvalget tar for seg IKT sin plass i samfunn og førskolelærerutdanning og hvordan den digitale kompetansen hos førskolelærerstudentene og lærerne deres kan styrkes. Eller kommer utvalget til å sørge for at IKT sin plass i førskolelærerutdanningen, og barnehagen, nok en gang blir oversett?

Stikkord: ,

2 kommentar to “En modernisert førskolelærerutdanning?”

 1. Pia Katarina Halvorsen Says:

  Hei
  Jeg sitter i nevnte utvalg.
  Jeg tar gjerne i mot innspill til arbeidet,
  send meg gjerne en e-post: katarina.pia@live.no

  Hilsen fra Pia

 2. NinaB Says:

  Så bra, Pia! At et utvalgsmedlem leser «Barnehageblogg om medier og IKT» borger for at IKT blir et tema i det videre arbeidet. Og nestleder Mette Tollefsrud er heller ikke ukjent med behovet for å se nærmere på dette. Jeg stiller selvsagt min kompetanse til rådighet slik jeg alltid gjør. NinaB

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: