I noen land er stadig flere småbarn på nettet

Flere aviser hadde I begynnelsen av oktober oppslag om at 8 av 10 barn har bilder av seg på internett før de fyller 2 år. Opplysningen er hentet fra det australske sikkerhetsselskapet AVG, og undersøkelsen er utført av Reserach Now blant 2200 mødre med barn under to år. Det ble gjennomført siste uken i september. Det er mødre i de fem største landene i EU, samt Canada, USA, Australia, New Zealand og Japan som har svart på undersøkelsen.

Omkring 81 prosent av barn i ti vestlige land har et «digitalt nærvær».92 prosent i USA, 91 prosent i New Zealand og 84 prosent i Australia og Canada. En tredjedel av barna har bilder på nett bare få uker gamle, mens en fjerdedel er der allerede før fødselen fordi foreldrene poster ultralydbilder. – Det er noe som gir grunn til ettertanke, sier selskapets direktør Peter Cameron.

Det store flertall av barn i disse landene er på nett før de er to år gamle. Denne tilstedeværelsen vil øke gjennom hele deres liv. Dere er det viktig at foreldre er oppmerksomme på hvilke privatinnstillinger de bruker på sine profiler ved bruk av sosiale medier. Hvis ikke kan man ende med å dele bildene av sine barn ikke bare med venner og familie, men med alle internettbrukere. Selskapet VAG sier foreldre bør bruke strenge privatinnstillinger for å vokte barna mot identitetstyveri eller uautorisert bruk av bildene, som kan hjemsøke barnet når det blir eldre.

Les mer på E24s sider der professor Jon Bing og forsker Gisle Hannemyr bekymrer seg over manglende bevissthet om normer og etikk, og undrer seg på hvorfor noen legger ut privat materiale uten begrensninger.  Jeg anbefaler Datatilsynets veiledningshefte I beste mening som kan leses ned gratis eller bestilles. Heftet finnes på bokmål, nynorsk og engelsk.

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: