NOU 2010: 8 Med forskertrang og lekelyst

Utvalget som har sett på det pedagogiske tilbudet til barn i førskolealder leverte innstillingen sin til kunnskapsminister Kristin Halvorsen 1. oktober. NOU 2010: 8 Med forskertrang og lekelyst. Systematisk pedagogisk tilbud til alle førskolebarn kan lastes ned som pdf-fil fra Kunnskapsdepartementets sider.

Jeg har sett nærmere på hvordan bruk av IKT i pedagogisk arbeid, og som verktøy for samarbeid mellom barnehage, foreldre og skole, er ivaretatt. Det var ikke så mye å hente her. NOU-en omtaler Kunnskapsløftet og bruk av digitale verktøy som en grunnleggende ferdighet i skolen. Når det gjelder barnehagen og muligheten for å utjevne sosiale forskjeller pekes det bare på at barnet bør utvikle funksjonelle basisferdigheter i lesing, skriving og regning, mens bruk av digitale verktøy ikke er nevnt og heller ikke diskutert. Under kapittel 10.3.2 Språkutvikling blir det foreslått at barnehagen blant annet kan låne ut dataspill på barnas morsmål.

Og under 12.3.2 Samarbeid med foreldre, foreslår utvalget at det blir opprettet en foreldreportal på internett med informasjon om barnehagens systematiske pedagogiske tilbud og veiledning for hvordan foreldre kan medvirke og ta del i planlegging av barnehagens virksomhet.

Det er ikke første gangen en “pedagogisk” portal for barnehagen er etterlyst. Allerede I 2005 foreslo gruppen som arbeidet med kvalitet i barnehagen  en slik portal (Søbstad ofl.), og behovet for en portal er omtalt i dokumenter til departementet senere også.

Kunnskapsdepartementets nettsider gir enkel tilgang til nasjonale politiske vedtak og føringer. En nettportal for barnehagesektoren kunne for eksempel bygges opp rundt fagområdene, temaheftene, kompetanseplanen og  til enhver tid aktuelle satsingsområder. Lenker kunne presentere aktuelle læringsressurser og faglige artikler. Det kunne etableres en søkbar presentasjon av prosjekt som foregår i barnehagene, enten de er initiert lokalt eller i regi av høgskoler og andre instanser. Portalen burde omfatte internasjonale ressurser knyttet til satsingsområdene og legge til rette for at både nasjonal og internasjonal kunnskap blir kjent og tatt i bruk. Men barnehagesektoren får vel ingen portal denne gangen heller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: