Å ikke se skogen for bare trær

Mitt innlegg «Å ikke se skogen for bare trær» står på debattsidene i dagens utgave av Dagens Næringsliv. Debattsidene er ikke digitalisert, men her er teksten:

Å ikke se skogen for bare trær

I DNs leder  29. juli blir det stilt spørsmål ved om barnehagebarn trenger det lederen omtaler som ”dataopplæring”. Som vanlig fremheves det at barnehagen heller bør stimulere frilek, naturopplevelser og sosialt samspill. DN tror at barna får systematisk opplæring for å bruke digitale verktøyene i kontoroppgaver og stiller seg dermed i rekken av dem som ikke har brydd seg med å finne ut hva det innebærer å bruke digitale verktøy i barnehagen sammen med barna.

Det vises til rapporten ”Barnehagens digitale tilstand” som undertegnede har vært ansvarlig for. Hele 85 % oppga at de ønsket opplæring i pedagogisk bruk av digitale verktøy. Som andre samfunnsinstitusjoner må barnehagen være i stand til å møte nye krav og utfordringer, ogå som følge av teknologisk utvikling. Barnehagens praksis må vurderes i lys av ny påvirkning og nye prioriteringer.

At barn får tilgang til digitale verktøy betyr ikke at barnehagen slutter med førstehåndserfaringer og tradisjonelle aktiviteter. Gjennom lek og skapende aktiviteter kan barna bli fortrolige med digitale verktøy. Men da må personalet ha digital kompetanse som gjør dem i stand til å bruke verktøyene kreativt og kritisk.

I barnehagen må barna stimuleres til å tenke, være kreative og løse problemer i samhandling med andre. Digitale verktøy kan gi dem konkrete erfaringer, og ikke minst vise dem at datamaskinen kan brukes til andre ting enn dataspill. Slik utvikler barn seg sosialt, språklig, motorisk, kognitivt og emosjonelt.

I 2010 er det nødvendig at barnehagepersonalet har digitale kompetanse og en klar pedagogisk forankring i det digitale arbeidet sitt. Vi skal bekymre oss når de  mangler det.

Stikkord: , ,

Én kommentar to “Å ikke se skogen for bare trær”

  1. Paal Christian Bjønnes Says:

    Godt innlegg! Takk for at du fikk det på trykk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: