Klikk der! torsdag etter lunsj

Så er lunsjen vel overstått, og konferansedeltakerne samlet i forelesningssalen. Redaksjonssjef Ingrid Hafstad i NRK fortalte om hvilket barnesyn som ligger til grunn for NRKs satsning på småbarn. Det er viktig å styrke barnas identitet og fremme utvikling av et positivt selvbilde, sa Ingrid. Og pekte på at barndommen har gått fra å være en rosa verden til en barndom der barn er aktører og som forholder seg til virkeligheten. Barn er selvstendige individer som tar egne valg.

Fjernsynet fyller 50 år i år. Ingrid tok et kort tilbakeblikk på barnefjernsynets historie: fra å skape og formes barn i voksnes bilder til at barna representere seg selv på noen av sine egne premisser, og tar over som programledere. Å ha en plass i media, viser at du har en plass i samfunnet. NRK arbeider med nye småbarnsider der de vil produsere verktøy og tekniske løsninger som NRK håper vil inspirere personalet til å bruke digitale medier sammen med barn i en kreativ sammenheng. Det er det barn ser, gjør og skaper som skal være i fokus.

Siste post på programmet var foredraget Når jeg klikker så skaper jeg. Ida M Knudsen fra Høgskolen i Bergen tok for seg barns meningsskaping i barnehagen med bruk av digitale verktøy.  Hver gang jeg kommer tilbake til barnehagen så tenker jeg bilder:, sa Ida; bildebøker, bildespråk og tegninger. IKT handler også mye om bilder, og nye medier kan tydeliggjøre barnas stemme. Digital bildeskaping kan være et sterkt virkemiddel. Vi må se på dette i et demokratisk perspektiv. Vi må spørre oss hvordan barn kan øve innflytelse i barnehagen? Hvordan ser vi voksne på barn, hvordan lytter vi til det barn forteller gjennom sine mange språk? Ida viste flere eksempler på hvordan barna medvirket i ulike sammenhenger, og brukte både tradisjonelle og digitale verktøy. Kamera ser ut til å kunne være en hjelp for barn som ikke så lett kommer inn i barnegruppen, og for dem som ikke så lett forteller. Og etter hvert blir  barna hverandres læremestre, for barna tar teknikken fort.

Og i morgen går konferansens videre. Følg med.

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: