Vår egen barndom eller barnas?

Tina Herrevold har kommentert innlegget Vil du være med….. Hun har selvsagt rett i at mange ikke er vokst opp med IKT. Likevel overrasker det meg at jeg møter unge barnehageansatte som er motstandere av å ta i bruk digitale verktøy. De er jo til en viss grad vokst opp med IKT. På den andre siden møter jeg også godt voksne kvinner som sier at det er viktig at dagens barn får digitale erfaringer i barnehagen. Om digitale verktøy er bra eller ikke, dreier seg kanskje vel så mye om synet vi har på barn og den virkeligheten barna er omgitt av.

Kan det være sånn at noen baserer seg på nostalgiske minner om sin rosa barndom i stedet for å være opptatt av å forstå den verden dagens barn vokser opp i? Barndom er annerledes i dag enn før. Uansett hva vi mener om det, må vi ta hensyn til barnas barndom, ikke vår egen.

Stikkord: , ,

2 kommentar to “Vår egen barndom eller barnas?”

 1. Beate, Charlotte, Monica og Linn Therese Says:

  Tror kanskje det er litt sånn som du sier, at mange vegrer seg for å ta i bruk IKT. Noen «skjønner» ikke hvorfor barn i dag skal drive med pc, for det hadde de ikke selv når de var liten, og de har jo «klart seg»… og så ser de ikke at barna møter en helt annen verden enn den de selv møtte, og at når barna våre er førti-femti år, så krever teknologien så mye av dem, at de MÅ være mer forberedt enn de selv var..
  Men hvis bare pedagogene i dag innser det, så er det jo faktisk vi som kan innvirke gjennom barnehagen på hvordan de digitale verktøyene blir brukt! Og det er jo en kjempemulighet til å påvirke barna i en retning hvor digitale verktøy brukes til noe nyttig og aktivt, i stedet for til dataspill slik gjerne de egentlig er redd for… og da bruker barna mer sannsynlig digitale verktøy til noe fornuftig også i hjemmet. I motsetning til hva som skjer hvis de IKKE blir kjent med IKT på en pedagogisk måte, og bare blir overlatt til seg selv med dataen hjemme, og dermed også bare spiller tomme dataspill…
  Beate, Charlotte, Monica og Linn Therese – stud. ved barnehageped. HiB.

 2. June og Sølvi Says:

  Ine Marit Torsvik Bertelsen sa til Stavanger Aftenblad 19.09.09, at barn som ikke får spille dataspill risikerer å bli digitale analfabeter. http://www.aftenbladet.no/kultur/1081429/-_La_treaaringen_spille_dataspill.html

  Vi mener det er en drøy påstand, men at hun likevel har mye rett i dette. Dagens samfunn er mye preget av digital teknologi og det vil bare bli mer etter hvert som årene går, så det å holde barna borte fra f.eks. dataspill, er ikke nødvendigvis løsningen. Etter vår mening burde ikke spørsmålet dreie seg OM barna spiller, men HVA de spiller og hvor mye. Barnehagen har mulighet (forutsatt at de ansatte har bred nok digital kompetanse og kunnskap) til å kunne påvirke og veilede foreldrene i bruk av IKT sammen med barna. På den måten kan digitale verktøy gi barna motivasjon, læring, mestring og glede. Hvorfor ikke la barna fotografere, redigere bildene og på den måten fortelle noe om sin verden til andre?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: