Stor variasjon i bruk av IKT i norsk høyere utdanning

Et viktig aspekt ved begrepet «digital kompetanse» er skapende og kreativ bruk av IKT. I følge undersøkelsen Digitale utfordringer i høyere utdanning fra Norgesuniversitetet, bruker studenter og fagansatte på allmennlærerutdanninger og pedagogikk i hovedsak IKT på samme måte som på andre fagområder, men med noen unntak. Blant annet er det noe mer variert og kreativ bruk av IKT, hyppigere bruk av film og digitale spill blant studentene, studentene blir oppfordret til å være aktive i diskusjonsforum eller blogger og digitale mapper blir brukt av flere og mer variert, også som eksamensform.

Førskolelærerutdanning er selvfølgelig ikke representert i utvalg i undersøkelsen. Det er da snart på tide at førskolelærerutdanningen blir innlemmet i denne og tilsvarende undersøkelser. Er det mangel på  kunnskap, og  fordommer, som gjør  det er så lite interessant å undersøke situasjonen  i førskolelærerutdanningen? Hvilke rolle, mon tro, vil det nye senteret for IKT i utdanningen ta i forholde til barnehagen?

Inntil undersøkelser viser noe annet. er det ingen grunn til å tro at førskolelærerutdanningen rundt om på høgskolene legger spesielt til rette for at studentene møter og bruker IKT på skapende og kreative måter. Det sier seg selv at studentene som lærer å bruke uttrykksformer som inkluderer kreativ og skapende bruk av IKT, også vil bli bedre i stand til å ta digitale verktøy i bruk sammen med barna i barnehagen. Dette er nok fremdeles en utfordring for førskolelærerutdanningen.

Stikkord: , , ,

5 kommentar to “Stor variasjon i bruk av IKT i norsk høyere utdanning”

 1. Solstrålen Says:

  Hei,
  Vi er en gruppe studenter fra nettbasert deltidsstudie i barnehagepedagogikk på Høgskolen i Bergen. Dette er en videreutdanning som kvalifiserer oss som f.eks. er barnevernspedagoger, allmennlærere og sosionomer for arbeid som pedagogisk leder i barnehage. Vi jobber nå med temaet IKT i barnehagen, og har fått i oppgave å lese og kommentere denne bloggen. Vi føler at vi sitter på mye IKT-kompetanse, men at vi i liten grad bruker IKT sammen med barna i barnehagen. Her tenker vi at vi har et stort utviklingspotensiale og synes det er positivt at både pensum og samlinger tar opp dette temaet i studiet vårt.

 2. ninabolgan Says:

  Hei. Så flott da at dere skal kommentere denne bloggen. Jeg tar gjerne imot innleggg fra dere om tanker rundt det å arbeide med digitale verktøy sammen med barna. Hva er bra, mindre bra, hva er vanskelig, hvor er motstanden og støtten osv. Mvh NINA

 3. Marita, Elizabeth, Hege, Lise, Kristin Says:

  Hei,
  Vi er en annen gruppe på samme studiet som nevnt overfor. Vi gikk inn på dette studiet med en generelt likegyldig holdning til temaet IKT i barnehagen. Derimot etter å ha fått lest boken «vil du være med så heng på!» og temahefte om «IKT i barnehagen» merket vi en betydelig endring i vår holdning til dette emnet. Vi er mer positiv til bruk av digitale verktøy i barnehagen og ser mulighetene ved å bruke dette fremfor begrensningene. For oss er det tydelig at økt kunnskap har ført til en holdningsendring. Viser hvor viktig det er å ta opp temaet og få det belyst. Vi ser også at i de barnehager vi kjenner til er det nok utstyr av digitale verktøy men for lite kunnskap og vilje til å bruke dette sammen med barn.

  • ninabolgan Says:

   Hei. Kommentaren er lagt inn. Og hyggelig fo rmeg at jeg gjennom temaheftet og «Vil du vre med…» har ftt bidra med pvirke synte deres p IKT. Lykke til videre. Hilsen Nina

 4. Stundenter kommenterer bloggen « Barnehageblogg om medier og IKT Says:

  […] verktøy. Flere grupper har lagt inn kommentar til innlegget “Vil du være med….. og Stor variasjon i bruk av IKT i norsk høyere utdanning som begge som tar opp den manglende digitale kompetansen i barnehagene. Kommentarene handler om […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: